19 Nisan 2017 Çarşamba

Göz Yaralanmalarında Neler Yapılmalıdır?

göz kapağı yırtılması

Göz Yaralanmalarında Neler Yapılmalıdır?


Gözün yapısı nasıldır?


            Göz, yapısı itibariyle çok hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebep neticesinde çok çabuk zarar görebilen bir organdır. İş kazaları ve patlamalar gibi nedenlerden dolayı yaşanan göz travmalarının hemen arkasından yapılacak ilk müdahale ise göz sağlığı için büyük bir önem taşır.

 - Başlıca göz travmaları çizilmeler, kesici ve delici göz yaralanmaları, yanıklar, şişmeler, kanamalar, göz içi kanamalar, göz kapağı yırtılması, göz tabanı kırılması ve ışıklı ekran zararları oluşturmaktadır.

 Darbeden sonra yapılması gerekenler:


 - Göz yaralanmalarına çok çabuk müdahale edilmediği zaman kalıcı hasar ve görme kaybı ile sonuçlanabilir. Basit yaralanma durumlarında ise koruyucu damlalar yeterlidir.

 - Gözde kimyasal bir travma oluştuğunda 10 - 15 dakika açık kalacak şekilde bol suyla yıkanmalıdır.

 Gözde bir sorun yaşandığında mutlaka bir göz hekimine görünmelisiniz.

 Göz kapağı yırtılması:


 - Göz kapakları, gerek kesici aletler gerekse göze alınan darbeler neticesinde göz kapağı yırtılması oluşabilir.

 - Göz kapağındaki zengin damarlar nedeniyle 24 saat içinde tedavi edilebilir.

 - Göz kapağı burun bölümünde Pınarcık ve gözyaşı kanalları bulunur. Bu bölgede etkilenme olursa kapak onarımına ek olarak bu yapılarının'da cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi gerekir.

 - Yumruk gibi sert darbeler bazen yırtık oluşturmayabilir fakat cilt altında kanama ( morluk ) meydana gelir. Göz kapağını etkileyen darbelerde göz küresinin etkilenme olma ihtimalini artırır, bu durumda göz küresi dikkatle incelenmelidir. Göz kapaklarının şişlik sebebiyle gözün kontrolü engellendiği durumlarda başka yöntemler izlenir ( direkt grafı, bilgisayarlı tomografi, ultrason, MRG gibi tetkikler ) yapılarak göz küresinin durumu gözlenir.

Gözün Yapısı

 Gözyaşı kanallarında meydana gelen yaralanma:


            Göz kapaklarının buruna yakın alanda bulunan pınarcıklardan başlayan küçük, ince yapıdır. Darbe sonucu bir yırtık meydana gelir acil müdahale yapılmazsa gözde sulanma şikayeti çıkar.

 Kornea yaralanmaları:



            Koruyucu gözlük kullanılmaması sebebiyle küçük parçacıkların fırlayarak korneaya yapışmasıdır. Sert ve hızlı gelen parçacıklar korneayı delip göz içine girebilir. Göz yüzeyinde yanık oluşturur. Yabancı cisim hissi, sulanma, ışığa bakamama, bulanıklık ve kızarıklık gibi durumlar olur. İlaçlarla ve kontak lenslerle tedavi edilir. Bu tarz göz yaralanmalarında en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz.


EmojilerEmojiler