19 Nisan 2017 Çarşamba

Glokom Hastalığı Ve Tedavisi

glokom nedir

Glokom Hastalığı Ve Tedavisi


            Halk arasında "Karasu" olarak bilinen glokom göz içindeki basıncın artmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu basınç nedeniyle göz tansiyonu olarak da adlandırılır. Hastalık ilk başlarda yavaş ilerlemekle birlikte körlüğe neden olabilir. Peki, gözde basınç neden artar ve glokom nedir?

            Göz sıvısı göz içerisinde üretilir ve fazlası dışarı kanallarla atılır. Bu sıvının gerektiği gibi atılamaması iç basıncın yükselmesine neden olur. Yükselen bu iç basıncın göz sinirlerinde tahribata yol açması ve yavaş yavaş görmeyi azaltması glokom nedir sorusunun cevabıdır.

 Glokom kimleri etkiliyor?


            Bebeklerde görülen su kanallarının tıkanması da bir tür glokomdur ama genelde kendiliğinden geçer. Yine de bebeğin gözünde şişlik, kızarıklık ve fazla çapaklanma var ise göz doktoruna gidilmesi tavsiye edilir. Yetişkinlerde ise durum farklıdır. Özellikle 40 yaşından sonra hem kadınlarda hem de erkeklerde görülme sıklığı artar. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı orantılı bir şekilde artmaya devam eder. Şeker ve tansiyon hastalarında görülme sıklığı diğerlerine göre daha fazladır.

 Glokom teşhis ve tedavisi


            Gözde bir rahatsızlık olmasa bile 40 yaşından sonra düzenli göz kontrolünün yaptırılması tavsiye edilir. Görmede bir kayıp var ise vakit kaybedilmesi doğru olmaz. Nitekim glokom ilerleyen ve tam anlamıyla durdurulamayan bir hastalıktır. Glokom teşhisi bu iş için hastanelerde bulunan iç basınç ölçüm cihazları ve çeşitli göz muayeneleri ile yapılır. Kornea kalınlığının ölçülmesi, göz sinirlerinin durumunun tespit edilmesi gibi. Hastalık onaylandıktan sonra uygun glokom tedavisi başlatılır.

glokom

 1. İlaç tedavisi


            İlaç tedavisi hastalığın ilk aşamasında hastalığı yavaşlatma amacıyla göze damla uygulanması ile yapılır. Burada hastanın damlaları düzenli kullanması çok önemlidir. Bazı hastalarda damla uygulaması glokom tedavisi için oldukça iyi sonuç verir.

 2. Lazer tedavileri


            Bu alanda uygulanan birçok lazer tedavisi bulunmakla birlikte en uygununun seçilmesi çok önemlidir. Çünkü bazı lazer uygulamaları ters sonuçlar doğurabilir. Uygun lazer tedavilerinde ise başarı oranı yüksektir.

 3. Glokom ameliyatı


            Diğer tedavi yöntemleri işe yaramadığında genellikle ameliyatla kanal açma yöntemine başvurulur. Ameliyat ile yeni drenaj kanalları oluşturulur. Günümüzde yapılan glokom ameliyatları oldukça başarılı geçmektedir.



EmojilerEmojiler